Ačkoliv k hlavnímu městu světové gastronomie (Tokio, 308 michelinských hvězd) má celé Katalánsko dost daleko, přesto jde stále o místo s nejvyšší koncentrací michelinských hvězd na celém Pyrenejském poloostrově. Slavný francouzský průvodce všech gurmánů Španělsku pro rok 2019 propůjčil celkem 206 hvězdiček, přičemž v Katalánsku jich je hned 53. Na pódiu nejúspěšnějších španělských regionů ten náš doprovází tradičně ještě Baskicko a Madrid. Hlavním městem španělské gastronomie zůstává i nadále Barcelona (31 michelinských hvězd, celkem 23 podniků s alespoň jednou hvězdou), druhý Madrid zaostává o čtyři hvězdy. Několik posledních let se na katalánské kulinářské scéně navíc nese ve znamení postupné generační obměny. Dvě ze tří současných katalánských tříhvězdičkových restaurací svou třetí hvězdu obdržely teprve v posledních dvou letech (Lasarte, ABac), zatímco nejznámější katalánská šéfkuchařka Carme Ruscalleda letos v říjnu naopak svou tříhvězdičkovou restauraci Sant Pau zavřela. Tak či onak je patrné, že minimálně v evropském kontextu se katalánská vysoká gastronomie jen tak neztratí. Při výletu do Katalánska si tedy můžete vybírat mezi několika desítkami restaurací, které se těší nejprestižnějšímu kulinářskému ocenění na světě. Na následujících řádcích nabízíme jejich seznam i s praktickými odkazy na jednotlivé restaurace. O těch nejlepších pak i pár zajímavostí. Více informací o jednotlivých podnicích zde (španělsky).
***
Pro rok 2019 tedy v Katalánsku najdete hned tři tříhvězdičkové restaurace. Dvě z nich jsou přímo v Barceloně, třetí na okraji Girony. Ceny v nich jsou různé, ale v závislosti na typu degustačního menu se mohou pohybovat mezi 120 a 250 €.
EL CELLER DE CAN ROCA (Girona): V současnosti nejlepší restaurace v Katalánsku a jedna z nejlepších na světě. Třemi michelinskými hvězdami se pyšní již od listopadu 2009, prestižní kulinářská revue Restaurant ji pravidelně zařazuje mezi trojici nejlepších restaurací na světě. Vzhledem k tomu všemu je cena 140 € za nejlevnější variantu degustačního menu vlastně ještě relativně nízká. Větší problém je vůbec sehnat rezervaci (někdy se čeká i více než rok) - jen zřídkakdy jsou volné termíny. Více informací o El Celler de Can Roca naleznete zde.
ABAC (Barcelona): Barcelonská restaurace ABaC dostala svou třetí hvězdičku v listopadu 2017, místním šéfkuchařem je od roku 2010 talentovaný rodák z Manresy, Jordi Cruz (*1978). Ten získal svou první michelinskou hvězdu v roce 2004 v restauraci Estany Clar (Cercs) a ve svých 26 letech se tak stal druhým nejmladším kuchařem v historii, jemuž se dostalo tohoto uznání. V roce 2007 se přesunul do restaurace L'Angle (Sant Fruitós de Bages) a rok později i zde slavili své první michelinské ocenění. Jordi Cruz se proslavil taktéž jako porotce v televizní kulinářské show MasterChef.
LASARTE (Barcelona): Katalánská filiálka slavné baskické restaurace, kterou vybudoval jeden z nejznámějších baskických kuchařů, Martín Berasategui (*1960). Pod jeho křídly je aktuálně více než desítka restaurací ve Španělsku, Portugalsku, Mexiku či Dominikánské republice, několik z nich oceněných právě michelinskými hvězdičkami, kterých má Berasategui pro rok 2019 hned deset. Kromě Lasarte má v Barceloně pod palcem ještě další tři podniky (Oria, Hallo Cocktail Bar a Fonda España). Lasarte má otevřeno od úterý do soboty, degustační menu zde stojí něco mezi 200 a 250 €, speciální silvestrovské menu pak i více než dvojnásobek.
**
Šestice katalánských restaurací se může pochlubit dvouhvězdičkovým oceněním. Některé z nich patří ke stálicím v katalánském gastronomickém nebi. Nejnovějším přírůstkem mezi nimi je Cocina Hermanos Torres, hned dvojí zastoupení tu má velmi úspěšný šéfkuchař Paco Pérez (*1962), jenž kromě vlastní restaurace Miramar v Llançà řídí i restauraci Enoteca v barcelonském Hotelu Arts. Pozornost si zaslouží též barcelonská restaurace Moments, v jejíž kuchyni vládne Raül Balam, syn legendární Carme Ruscalledy. Ceny v této kategorii startují obvykle na 100 €, to nejdůmyslnější degustační menu může přijít klidně i na dvojnásobek.
*
Od 40 € nahoru se můžete najíst i v některé z katalánských jednohvězdičkových michelinských restaurací. Nejvíce jich najdete logicky v Barceloně, další takřka tři desítky pak různě roztroušené po Katalánsku (viz mapa na konci článku). Nicméně narazíme tu i na některé vyloženě levné záležitosti. Kupříkladu síť bister a tapas barů v rámci kreativního konceptu Alberta Adrià, mladšího bratra katalánské kulinářské legendy Ferrana Adrià, nabízí malé chuťovky již od několika €. Albert každý druhý rok otevírá nový podnik poblíž barcelonské ulice Paral·lel, a hned čtveřice z doposud šesti podniků už má hvězdu (Tickets, Pakta, Hoja Santa, Enigma). Za pozornost stojí i restaurace L'Antic Molí nedaleko města Ulldecona, která patří mezi nejlevnější michelinské restaurace na světě. Denní menu vás tam přijde na pouhých 14,50 €, nevýhodou je jen nepřístupnost jinak než autem. K poměrně laciným záležitostem patří i další moderní bistra jako La Barra de Carles Abellán nebo Dos Palillos.
Šéfkuchař Jordi Cruz pózuje ve své restauraci ABaC, která se pro rok 2018 dočkala své třetí michelinské hvězdy. Letos ji obhájila. (Foto: La Vanguardia) |
***
Pro rok 2019 tedy v Katalánsku najdete hned tři tříhvězdičkové restaurace. Dvě z nich jsou přímo v Barceloně, třetí na okraji Girony. Ceny v nich jsou různé, ale v závislosti na typu degustačního menu se mohou pohybovat mezi 120 a 250 €.
EL CELLER DE CAN ROCA (Girona): V současnosti nejlepší restaurace v Katalánsku a jedna z nejlepších na světě. Třemi michelinskými hvězdami se pyšní již od listopadu 2009, prestižní kulinářská revue Restaurant ji pravidelně zařazuje mezi trojici nejlepších restaurací na světě. Vzhledem k tomu všemu je cena 140 € za nejlevnější variantu degustačního menu vlastně ještě relativně nízká. Větší problém je vůbec sehnat rezervaci (někdy se čeká i více než rok) - jen zřídkakdy jsou volné termíny. Více informací o El Celler de Can Roca naleznete zde.
ABAC (Barcelona): Barcelonská restaurace ABaC dostala svou třetí hvězdičku v listopadu 2017, místním šéfkuchařem je od roku 2010 talentovaný rodák z Manresy, Jordi Cruz (*1978). Ten získal svou první michelinskou hvězdu v roce 2004 v restauraci Estany Clar (Cercs) a ve svých 26 letech se tak stal druhým nejmladším kuchařem v historii, jemuž se dostalo tohoto uznání. V roce 2007 se přesunul do restaurace L'Angle (Sant Fruitós de Bages) a rok později i zde slavili své první michelinské ocenění. Jordi Cruz se proslavil taktéž jako porotce v televizní kulinářské show MasterChef.
LASARTE (Barcelona): Katalánská filiálka slavné baskické restaurace, kterou vybudoval jeden z nejznámějších baskických kuchařů, Martín Berasategui (*1960). Pod jeho křídly je aktuálně více než desítka restaurací ve Španělsku, Portugalsku, Mexiku či Dominikánské republice, několik z nich oceněných právě michelinskými hvězdičkami, kterých má Berasategui pro rok 2019 hned deset. Kromě Lasarte má v Barceloně pod palcem ještě další tři podniky (Oria, Hallo Cocktail Bar a Fonda España). Lasarte má otevřeno od úterý do soboty, degustační menu zde stojí něco mezi 200 a 250 €, speciální silvestrovské menu pak i více než dvojnásobek.
**
Šestice katalánských restaurací se může pochlubit dvouhvězdičkovým oceněním. Některé z nich patří ke stálicím v katalánském gastronomickém nebi. Nejnovějším přírůstkem mezi nimi je Cocina Hermanos Torres, hned dvojí zastoupení tu má velmi úspěšný šéfkuchař Paco Pérez (*1962), jenž kromě vlastní restaurace Miramar v Llançà řídí i restauraci Enoteca v barcelonském Hotelu Arts. Pozornost si zaslouží též barcelonská restaurace Moments, v jejíž kuchyni vládne Raül Balam, syn legendární Carme Ruscalledy. Ceny v této kategorii startují obvykle na 100 €, to nejdůmyslnější degustační menu může přijít klidně i na dvojnásobek.
- COCINA HERMANOS TORRES (Barcelona)
- DISFRUTAR (Barcelona)
- ENOTECA (Barcelona)
- LES COLS (Olot)
- MIRAMAR (Llançà)
- MOMENTS (Barcelona)
Tickets, jeden z podniků rozsáhlé sítě šéfkuchaře Alberta Adrià (Foto: Blogspot.com) |
*
Od 40 € nahoru se můžete najíst i v některé z katalánských jednohvězdičkových michelinských restaurací. Nejvíce jich najdete logicky v Barceloně, další takřka tři desítky pak různě roztroušené po Katalánsku (viz mapa na konci článku). Nicméně narazíme tu i na některé vyloženě levné záležitosti. Kupříkladu síť bister a tapas barů v rámci kreativního konceptu Alberta Adrià, mladšího bratra katalánské kulinářské legendy Ferrana Adrià, nabízí malé chuťovky již od několika €. Albert každý druhý rok otevírá nový podnik poblíž barcelonské ulice Paral·lel, a hned čtveřice z doposud šesti podniků už má hvězdu (Tickets, Pakta, Hoja Santa, Enigma). Za pozornost stojí i restaurace L'Antic Molí nedaleko města Ulldecona, která patří mezi nejlevnější michelinské restaurace na světě. Denní menu vás tam přijde na pouhých 14,50 €, nevýhodou je jen nepřístupnost jinak než autem. K poměrně laciným záležitostem patří i další moderní bistra jako La Barra de Carles Abellán nebo Dos Palillos.
- ALKIMIA (Barcelona)
- ANGLE (Barcelona)
- CAELIS (Barcelona)
- DOS PALILLOS (Barcelona)
- ENIGMA (Barcelona)
- GAIG (Barcelona)
- HISOP (Barcelona)
- HOFMANN (Barcelona)
- HOJA SANTA (Barcelona)
- KOY SHUNKA (Barcelona)
- LA BARRA DE CARLES ABELLÁN (Barcelona)
- ORIA (Barcelona)
- PAKTA (Barcelona)
- TICKETS (Barcelona)
- VIA VENETO (Barcelona)
- XERTA (Barcelona)
- BO.TIC (Corçà)
- CA L'ARPA (Banyoles)
- CA L'ENRIC (La Vall de Bianya)
- CAN BOSCH (Cambrils)
- CAN JUBANY (Calldetenes)
- CASAMAR (Llafranc)
- CASTELL PERALADA (Peralada)
- ELS BRANCS (Roses)
- ELS CASALS (Sagàs)
- ELS TINARS (Llagostera)
- EMPÒRIUM (Castelló d'Empúries)
- ESTANY CLAR (Cercs)
- FOGONY (Sort)
- FONDA SALA (Olost)
- LA BOSCANA (Bellvís)
- LA CUINA DE CAN SIMÓN (Tossa de Mar)
- LA FONDA XESC (Gombrèn)
- LES MAGNÒLIES (Arbúcies)
- LES MOLES (Ulldecona)
- L'Ó (Sant Fruitós de Bages)
- L'ANTIC MOLÍ (Ulldecona)
- LLUERNA (Santa Coloma de Gramenet)
- MALENA (Gimenells)
- MASSANA (Girona)
- RINCÓN DE DIEGO (Cambrils)
- TERRA (S'Agaró)
- TRESMACARRONS (El Masnou)
- VILLA RETIRO (Xerta)
Žádné komentáře:
Okomentovat