29. 3. 2014

El Celler de Can Roca

Pokud jste se v uplynulém roce chtěli najíst nejlépe na světě, vaše kroky musely zákonitě směřovat do Katalánska. Po několikaleté pauze se totiž vloni titul nejlepší restaurace světa vrátil zpět na severovýchod Pyrenejského poloostrova. Nejlepší restauraci na světě přitom nenajdete v Barceloně, nýbrž na jednom z nenápadných předměstí Girony.

El Celler de Can Roca funguje od roku 1986, avšak příběh tohoto podniku sahá mnohem dále do historie. V roce 1967 si manželé Josep Roca a Montserrat Fontané otevřeli malý bar-restaurant v jedné z okrajových čtvrtí Girony. Nazvali ho Can Roca. Domácká kuchyně a atmosféra a vždy milá obsluha učinily z baru uprostřed dělnické čtvrti velice oblíbený podnik. Josep i Montserrat ostatně nebyli v daném byznysu úplnými začátečníky - práce v pohostinství v obou rodinách existovala již několik generací, v případě Montserrat se prý táhne až do počátků 18. století. Vybaveni tradičními recepty babičky Angelety a skvělým kuchařským uměním Montserrat zkrátka nemohli neuspět. V prostředí baru s domáckou kuchyní vyrostli i všichni tři jejich synové: Joan Roca (*1964), Josep Roca (*1966) a nejmladší Jordi Roca (*1978). A tím to všechno začalo...
Zleva: Jordi Roca, Joan Roca a Josep Roca
(Foto: www.cellercanroca.com)
Joan i Josep se v baru pohybovali odmalička. Nebylo proto žádným překvapením, že se nejstarší z bratrů v Gironě vyučil na kuchaře, zatímco mladší Josep našel zálibu ve světě vín (a taky ho to vaření prostě moc nebavilo). Oba se pak v roce 1986 odhodlali k nejlepšímu rozhodnutí svého života - otevřít si vlastní restauraci: El Celler de Can Roca. Neuběhlo ani deset let a Joanova úchvatná kulinářská kreativita spolu s perfektním servisem, o který se staral druhý z bratrů, přinesly gironské restauraci první michelinskou hvězdu. To bylo v roce 1995. O rok později bratři do svého podnikání přibrali i nejmladšího Jordiho. Ten se pro změnu specializuje na cukrářství. Ostatně právě v této specifické dělbě práce tkví úspěch sourozenců z Girony. Zatímco ostatní světoví kuchaři své ohvězdičkované restauranty museli budovat zcela sami, Joan (kuchyně), Josep (someliér a servis) a Jordi (cukrářské výtvory) si svou práci vždy ideálně rozdělí, a každý tak má na starosti jen jednu z několika klíčových složek celého podniku. Proto je také El Celler de Can Roca ve všech těchto ohledech tak dokonalý.

A výčet úspěchů dává předchozímu tvrzení za pravdu. V roce 2002 do Girony putovala druhá michelinská hvězda a v roce 2009 třetí. Vliv na nejvyšší michelinské ocenění měl i fakt, že v té době se restaurace již přestěhovala do nových prostor uzpůsobených přímo na míru potřebám sourozeneckého tria. Není úplně nejsnadnější ji najít, na centrum Girony zapomeňte. Tříhvězdičkový restaurant totiž naleznete pořád v té samé dělnické čtvrti (carrer de Can Sunyer, 48) jen nějakých 200 metrů od výše zmiňovaného podniku jejich rodičů (carretera de Taialà, 42).

Od roku 2013 však zároveň vyrazíte do opravdu nejlepší restaurace světa. Alespoň podle všeobecně respektovaného žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který každoročně sestavuje britský časopis The Restaurant Magazine. Dlouhá léta tomuto žebříčku vládla jiná katalánská restaurace, El Bulli, v letech 2010 - 2012 byla nejlepší restaurací na světě dánská Noma. Již od roku 2011 se však hned na druhém místě držel právě El Celler de Can Roca, který nakonec vloni stanul na nejvyšší příčce daného žebříčku.

Taková je tedy stručná historie nejlepší restaurace světa (minimálně) pro rok 2013. Jejich free style kuchyně se nedá jen tak popsat. Je třeba ji zažít. Snad jen povězme, že vám tu velice kreativním způsobem připraví tradiční katalánskou kuchyni. A že bude zaručeně ladit s vínem - místní sklípek má přes 60 000 lahví, takže ta vhodná se mezi nimi vždy najde. Degustační menu tu stojí okolo 140 - 170 €, což vzhledem k cenám jinde a vzhledem k faktu, že jde o nejlepší restauraci světa, není tak zlé... Mnohem složitější je se vůbec na takový gastronomický zážitek dostat. Pokud se spokojíte s návštěvou ve všední den, je potřeba si  termín na internetových stránkách restaurace zarezervovat několik měsíců dopředu, pokud snad toužíte po víkendové návštěvě El Celler de Can Roca, šanci máte zhruba za rok. Ale nezoufejte. Pro milovníky dobré kuchyně, kterým se nechce tolik utrácet a dlouhé měsíce čekat, existuje i náhradní řešení. 

Tím nejzajímavějším bude rozhodně návštěva dosud fungující restaurace Can Roca, kterou stále ještě provozují rodiče veleúspěšné sourozenecké trojice. Inu, od někoho se ti kluci, tedy dnes už pánové, museli naučit vařit. A na kuchyni své maminky nedají doteď dopustit. Montserrat Fontané je navíc vždy tou první osobou, jež ochutná některý z nových nápadů, které se zrodí v oficiálně nejlepší kuchyni světa. S nadsázkou by se dalo říct, že právě tato paní určuje "módu" ve světové gastronomii. Proto jistě stojí za to, do jejího podniku zavítat. A po vydatném obědu v Can Roca se vyplatí zamířit do centra Girony osvěžit se zmrzlinovými specialitami z Rocambolesc. Stoprocentně přírodní zmrzlinu vám tu s trochou štěstí někdy naservíruje přímo i jejich tvůrce, nejmladší z bratrů, Jordi Roca. Pár euro za zmrzlinu od člověka, co má tři michelinské hvězdičky, to se vám poštěstí asi opravdu jen v Katalánsku. Je tedy z čeho vybírat. 

Užitečné odkazy:
TripAdvisor: El Celler de Can Roca.

AKTUALIZACE 04/2014:
Pro rok 2014 se El Celler de Can Roca vrací na druhou pozici, zpět na výsluní se vrací dánská Noma. I tak ale v letos až druhé nejlepší restauraci světa narazíte na světový unikát. The Restaurant Magazine totiž letos poprvé volil i kategorii nejlepšího cukráře - a tím se stal jedinečný Jordi Roca, nejmladší z katalánské trojice vedoucí El Celler de Can Roca.

La Vanguardia: Jordi Roca, el mejor pastelero del mundo.
ARA: Jordi Roca, del Celler de Can Roca, millor xef de pastisseria del món.

Žádné komentáře:

Okomentovat