7. 7. 2015

Aplec del Caragol (Lleida): Katalánci rádi šneky

Ačkoliv šneci jsou celosvětově proslulou specialitou francouzské kuchyně, nedaleké Katalánsko je má taky moc rádo. Přinejmenším v okolí města Lleida se to všemožnými plži jenom hemží, a tak si z nich místní udělali tradiční pochoutku.

Aplec del Caragol (tedy v překladu něco jako "Šnečí slavnost") v Lleidě je dnes již typickou katalánskou gastronomickou událostí, která se koná vždy v květnu a to již od roku 1980. Jako všechny podobné akce i tato byla původně jen větší sousedskou sešlostí. Uvařit či ugrilovat si tehdy pár šneků přišly necelé tři stovky lidí. Původně soukromá a zcela neorganizovaná záležitost se ale začala hned rozrůstat do slavnostnější a oficiálnější podoby, což v Katalánsku znamená kromě jídla i organizaci veselých průvodů a podobné věci. Na druhý ročník šnečí slavnosti se v roce 1981 sjelo už takřka 10 000 zvědavců.

Letošní ročník (již 36. v pořadí) přivábil na konci května do Lleidy přes 200 000 návštěvníků, kteří si pochutnali na více než 12 tunách šneků připravených na nejrůznější způsoby v obřích pánvích. Samotné slavnosti se ale jinak podobají všem ostatním, které se už za ta léta v Katalánsku dokázaly takříkajíc zkonsolidovat; slavnosti tedy doprovázejí nejrůznější literární, hudební či jiné soutěže, řada koncertů a kulturních představení, závěrečný průvod apod. Samozřejmostí jsou dnes také reklamní předměty s tematikou slavnosti. 

Dodejme na závěr, že šneci jsou, pro někoho možná překvapivě, opravdu typickou součástí katalánské gastronomie. Je pravdou, že centrem šnečí gastronomie je právě oblast města Lleida, nicméně pochutnat si na propečeném hlemýždi můžete ve většině katalánsky mluvících oblastech, od Andorry přes Baleárské ostrovy až po Valencii. Nejběžnější variantou šnečího menu jsou tzv. caragols a la llauna. Z ulity šneka dostanete ostrým párátkem, tradičně se caragols a la llauna podávají s omáčkou allioli. Bon profit!



Žádné komentáře:

Okomentovat