27. 10. 2025

Viena (a další katalánské fast foody)

Podobně jako každá evropská metropole i Barcelona nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům nepřeberné množství podniků s rychlým občerstvením. Některé z těchto podniků zároveň jinde budete hledat jen těžko, neboť jejich původ je právě zde, v Katalánsku. Tuto katalánskou stopu si nesou kupříkladu řetězec specializující se na bagety Pans & Company nebo středomořský all you can eat restaurant FrescCo. Oba jsou však již více než dekádu majetkem portugalského konglomerátu Ibersol. Minimálně jeden veleúspěšný katalánský řetězec však zůstal svému původu věrný i dnes, více než půlstoletí po svém vzniku. Najdete ho v každém větším katalánském městě a dvě pobočky vás přivítají také v Andoře. Řeč je o síti restaurací VIENA, které byste při své návštěvě Katalánska rozhodně neměli vynechat.   

Interiéry restaurací katalánského řetězce VIENA (Foto: vlastní koláž)

Historie této restaurační sítě je přitom původně spojena s textilním průmyslem a městem Sabadell. Firmu založili pánové Silvestre Siscart a Pere Llorens - první z nich byl odborníkem na pracovní a výrobní postupy, druhý se specializoval na design. Jeden druhému dodával vlákna a nitě, postupně se spřátelili a jak to tak bývá, slovo dalo slovo... a restaurace byla na světě. Ve chvíli, kdy už textilní průmysl v Katalánsku mlel z posledního, Siscartovi došlo, že mu v rodném Katalánsku chybí něco, co objevil na svých pracovních cestách - frankfurtské párky, tedy přesně řečeno množství stánků, které z párečků udělaly symbol rychlého občerstvení. Nutno dodat, že to nebyla tak docela pravda. Už koncem 50. let 20. stol. v sousedním městě Terrassa mohl člověk občas natrefit na stánek s německými párečky, z něhož se od 60. let stal dodnes populární i když nikterak rozšířený řetězec Casa Vallès, na který natrefíte též v Barceloně a Badaloně.

Vraťme se ale do města Sabadell. Siscart s Llorensem nakonec nashromáždili potřebné úspory a v roce 1969 otevřeli podnik s názvem Frankfurt Joff. Úspěch se dostavil na počkání a o šest let později už Siscart s Llorensem kontrolovali čtveřici podniků, jimž dali jednotný název Viena. Když roku 2008 předali rodinný byznys následující generaci, Viena se mohla pochlubit dvěma desítkami restaurací a ročním obratem okolo 60 milionů €. O nesporné kvalitě a vynikající chuti produktů restaurací Viena se začali dozvídat i čtenáři po celém světě - např. vlivný deník The New York Times označil roku 2006 jeden z jejich sendvičů za nejlepší na světě.

Klíčem k úspěchu bylo od samého začátku zejména to, že si Viena produkuje své vlastní pečivo i uzeniny. Není tak závislá na externích dodavatelích a lépe dokáže kontrolovat vynikající kvalitu. Další výhodou je, že se dokáže adaptovat na lokální (katalánské) chutě, ale zároveň je schopna nabídnout něco z dalších evropských kuchyní. Průzkum okolních trhů a inspirace v tradičních pokrmech evropských sousedů je pro Vienu dodnes jedním ze základů firemního know-how. Ačkoliv jsou jejich sendviče naprostou stálicí menu, v praxi se nabídka neustále drobně obměňuje a některé položky se v tomto fastfodovém řetězci objevují pouze sezónně. V neposlední řadě u svých klientů bodují prostorným a designově různorodým, avšak velmi povedeným prostředím, v němž se konzument cítí velmi příjemně.

Dnes je Viena jedním z nejrozšířenějších restauračních řetězců v Katalánsku a jak už bylo řečeno, zavítat můžete i do dvou místních poboček v Andoře. Padesátka podniků zaměstnává okolo 1 500 lidí a generuje obrat přes 90 milionů € ročně. Strategií firmy je přitom jen pozvolný růst - většina zisku se opětovně investuje do lepších technologií či přívětivějšího prostředí restaurací. Pokud se tedy v nejbližší době do Katalánska vydáte, zpestřete si výlet kupříkladu návštěvou autentického katalánského fastfoodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat