V souvislosti s další blížící se ekonomickou krizí si některá katalánská i španělská média opět začala všímat velmi zajímavého konceptu, který představuje bar TOT 1€ v centru Barcelony. Jak může vůbec bar, kde vše stojí jen jedno euro, fungovat? A není to na úkor kvality? To jsou otázky, které si v tu chvíli položí asi každý z nás...
Tot 1€ Bar najdete na křižovatce carrer d'Aribau a carrer de la Diputació (Foto: Facebook) |
Na křižovatce ulic Aribau a Diputació v barcelonském Eixamplu najdeme šest nebo sedm barů či restaurací. Řada z nich patří k těm dražším a za jediné euro v nich nepořídíte vůbec nic, s trochou štěstí vás snad alespoň pustí na záchod. Je tu však také jeden podnik, jehož venkovní tabule je víc než výmluvná. Je libo kafe? 1€. Párek v rohlíku nebo sendvič? 1€. Plechovka Coca-Coly, pivo či jeden malý Cacaolat? 1€. I v době drtivé inflace se tomuto malému baru zatím daří držet původní filosofie podniku. Jak je to vůbec možné?
Podle majitele Josepa Serrala jsou klíčové především dva faktory - dlouhá otevírací doba a velká rotace a diverzita místní klientely. TOT 1€ BAR je otevřený každý den od 7.30 ráno až do 2. nebo 3. hodiny noční (jen o víkendu otevírají až v 10.00). Důležitou roli hraje i umístění. Prakticky hned vedle se nacházejí dvě univerzity, prochází tudy i relativně velké množství turistů a v neposlední řadě i mnoho pracujících, kteří se tu velice levně nasnídají. Ranní kávu pod jedno euro totiž normální kavárny nenabízí již pěkně dlouho. Jak říká Serral, koncept tohoto low-cost baru byl původně jednoho jeho kamaráda, jenž se rozhodl takový podnik otevřít v šedesátitisícovém městě Granollers (asi 30 km severně od Barcelony). Tam ale tento koncept nefungoval, a tak se Serral rozhodl přenést ho v roce 2014 do rušnějšího prostředí katalánské metropole.
Základem dobrého fungování je prodej velkého objemu některých konkrétních položek. Třeba na hamburgerech tu příliš nezbohatnou, jelikož jeho nejobyčejnější verze obsahující housku, kus masa a kečup se v nákladech jen stěží vejde do jediného eura. Tak jako ve všech barech a restauracích se tu však ty pravé peníze dělají na nápojích. Vzhledem k rotaci klientely tu prodají několikanásobně větší množství piva či dalších nápojů než v podobně velkých barech v okolí. Díky tomu má Serral exkluzivní cenu přímo od dodavatelů, což mu umožňuje nápoje odebírat za lepší než velkoobchodní ceny. Zbytek produktů nakupuje, podobně jako řada jiných podnikatelů v gastronomii, v Makru a podobně zaměřených obchodech. Kvalita by tedy měla být standardní, i když nejlepší značky šampaňského či sušené šunky tu prostě za jedno euro čekat nelze. Na kvalitu si tu ostatně nikdo nestěžuje, o čemž svědčí i nebývalé kladné recenze na turistických portálech či na Googlu. Jedinou kaňkou na kráse tak občas bývají ne zrovna nejsympatičtější provozní a dlouhé fronty, jež se tu tvoří zejména v době odpoledních či večerních špiček v pátky a soboty.
TOT 1€ BAR ostatně představuje i low-cost konkurenci zavedeným koktejlovým barům, protože i tady si můžete namíchat libovolný drink. Každá ingredience potom stojí jedno euro, což pro klienta i tak znamená ušetřit minimálně polovinu toho, co by zaplatil v posh a hipster podnicích o ulici níž nebo výš. V posledních měsících se sláva podniku TOT 1€ BAR šíří i na sociálních sítích a údajně sem míří davy tiktokerů a dalších influencerů. Vzhledem k nastávající krizi rozhodně nebudou jedinými klienty. Klidné časy, kdy tu člověk mohl vysedávat s pár štamgasty jsou tak možná nenávratně pryč. Pro majitele je to však jen dobře. Jak sám často zmiňuje, podnik zajišťuje živobytí jemu a dalším šesti rodinám.
Žádné komentáře:
Okomentovat