7. 8. 2022

La Bomba de Barceloneta

Pod názvem La Bomba de Barceloneta se již takřka sedm dekád skrývá jedna z nejlepších katalánských tapas. Jde o něco na způsob obří smažené krokety, kde však pod křehkou vrstvou strouhanky nenajdete bešamel, nýbrž lákavou směs vařených brambor a mletého hovězího masa. To vše polité omáčkami allioli a picant. Ačkoliv receptů na domácí přípravu této chuťovky najdete na internetu spousty, vyplatí se ochutnat ji v co nejoriginálnější podobě tajného receptu, který si již po čtyři generace předávají v barcelonském podniku La Cova Fumada.

Exteriér a interiér podniku La Cova Fumada, kde vznikla "la bomba" (Foto: Arxiu de Jordi Phoenicks)

LA COVA FUMADA
Dnes je to legendární podnik, kam si za ta léta našli cestu i mnozí turisté a další návštěvníci katalánské metropole, ale na první pohled jako by se tu toho mnoho nezměnilo. Návštěvníci se dále tísní u mramorových stolů a venku před lokálem byste jen marně hledali jakýkoliv nápis či vývěsní štít ujišťující vás o tom, že jste tu správně. Bar La Cova Fumada (carrer del Baluard, 56) vznikl roku 1944 původně jako vinný sklípek pro místní klientelu. Otevřená kuchyně, kterou dodnes najdete napravo od vchodu, vlastně dříve sloužila pro ohřev pokrmů, které si návštěvníci nosili sami. Z prosté nálevny se však po prvních deseti letech existence stal jeden z prvních tapas barů na barcelonském pobřeží. Do širšího gastronomického povědomí se La Cova Fumada zapsala roku 1955, kdy babička dnešních majitelů, Maria Pla, vytvořila nepřekonatelnou chuťovku, kterou následně jeden z místních štamgastů označil za hotovou "bombu". Tak získala populární barcelonská chuťovka svůj název a v dalších letech a dekádách pronikla na pulty dalších barcelonských barů.

La Cova Fumada stojí za návštěvu i kvůli mnoha dalším tapas. Oblíbené jsou tu zejména čerstvé rybičky a mořské plody, obstojné jsou i místní uzeniny. Mnoho lidí sem však míří jen kvůli dvěma věcem. První z nich je samozřejmě la bomba, kterých tu prodají více než 100 000 ročně, druhým důvodem je neformální atmosféra, která tu odnepaměti panuje. Na člověka tu dýchne atmosféra uplynulých dekád, navíc je docela snadné se tu s někým seznámit, neboť je tu obvykle tak natřískáno, že u jednoho stolu sedí více skupin. Otevřeno tu mají obvykle ve všední dny od 9.00 do 15.00 (ve čtvrtek a v pátek i večer) a v sobotu dopoledne.

Jak už bylo řečeno, bombu později převzaly další bary v okolí a dnes na ni narazíte skutečně po celé Barceloně. Nemáme zatím dostatek zkušeností, abychom tu rovnou sestavovali TOP 10, nicméně pokud byste chtěli bombu z La Cova Fumada porovnat s konkurencí, doporučujeme třeba o několik ulic výše položený bar s příznačným názvem La Bombeta, dále potom klasický a v některých kruzích již legendární Senyor Vermut, nebo místa od pláže trochu vzdálenější jako Bodega Balmes či (náš nejoblíbenější) Restaurant Cervantes, obě ve čtvrti Sant Gervasi.

Žádné komentáře:

Okomentovat