Mezi zasloužilými pivaři ze středu Evropy nemá pivo odjinud příliš dobrou pověst. To platí i o těch z Pyrenejského poloostrova. Přitom po celém Španělsku je pivo docela populárním nápojem a na trhu existují desítky různých značek. My se dnes zaměříme na ty katalánské.
Nejprve stručný exkurz do historie. Pivo je totiž spojeno s Pyrenejským poloostrovem déle, než by člověk myslel. Už staří Iberové dávno před naším letopočtem holdovali nápoji, který byl velmi podobný tomu, čemu dnes říkáme pivo. Po příchodu Římanů popularita piva radikálně upadla ve prospěch vína, není ale bez zajímavosti, že právě období romanizace poloostrova vděčí pivo za svůj dnešní španělský/katalánský/portugalský název. Římané tehdy rozlišovali tři druhy: zythium, cerea a caelia. Název cerea je pak v jasném spojení s cereáliemi, tedy obilovinami, z nichž se pivo vyrábí. Jak známo, slovo cereálie je odvozeno od římské bohyně plodnosti a úrody - Ceres. Legenda vypráví, že dnešní označení cerveza (ESP), cervesa (CAT) či cerveja (POR) pochází od sousedních Galů, kteří pivo označovali jako "síla bohyně Ceres"*.
Tak či onak, Římané pivo na Pyrenejském poloostrově v podstatě pohřbili svou láskou k vínu. Až do 19. století pivo z poloostrova prakticky zmizelo. Počátkem 19. století přichází tzv. druhá pivní vlna. Je ale zajímavé, že zatímco ve střední Evropě v té době bylo pivo populárním nápojem především běžného dělného lidu, ve Španělsku se pro svou exotičnost stalo oblíbeným letním nápojem spíš jen těch nejbohatších. Opravdu ve velkém produkce piva ve Španělsku začala až v druhé polovině 19. století a s hrdostí můžeme říct, že díky českému vynálezu! V roce 1842 totiž v Plzni poprvé uvaří to, co záhy bude světu známé pod pojmem pivo plzeňského typu. Přesně tento typ tedy v druhé polovině 19. století přichází do Španělska. A jako v případě většiny věcí z Evropy je jeho první zastávkou Katalánsko...
Moritz (Foto: moritz.com) |
Katalánská pivní historie naplno začíná s příchodem mladíka z alsaské vesničky Pfaffenhoffen, Louise Moritze. Ten se přistěhoval do Barcelony roku 1851. Protože Alsasko bylo v té době vyhlášeným pivařským krajem, Moritz se v Barceloně díky svým znalostem záhy stal vrchním sládkem v malém pivovaru Ernesta Ganiveta, dalšího Francouze, co hledal své štěstí v Katalánsku.
V roce 1856 se Moritz osamostatnil, o tři roky později začal pivo vyrábět ve velkém a následná tříletá etapa vedla už na samotný vrchol - Moritz zakoupil pozemky na ulici Ronda de Sant Antoni a postavil na nich největší katalánský pivovar té doby. Popularita piva Moritz pak už jen a jen rostla, pivo bylo oceňováno v nejrůznějších soutěžích a roku 1897 se v Barceloně otevírá i legendární pivnice (Cerveseria Moritz). Po Moritzově smrti zůstává pivovar rodinnou záležitostí a až do občanské války produkuje stále víc a víc hektolitrů piva. Solidně se daří i v poválečném období, roku 1978 však na společnost dolehne krize a je částečně odprodána akcionářům. Velký návrat do Barcelony slaví Moritz roku 2004. V současnosti pivovar řídí již šestá generace rodiny Moritzů. Kromě výroby oblíbeného piva se společnost Moritz vždy poměrně dost angažovala v rodném městě. Sponzoruje celou řadu sportovních či kulturních akcí a je vyhlášená i svými projekty jako například Fàbrica Moritz, Bar Velòdromo nebo El 300 del Born**.
V roce 1856 se Moritz osamostatnil, o tři roky později začal pivo vyrábět ve velkém a následná tříletá etapa vedla už na samotný vrchol - Moritz zakoupil pozemky na ulici Ronda de Sant Antoni a postavil na nich největší katalánský pivovar té doby. Popularita piva Moritz pak už jen a jen rostla, pivo bylo oceňováno v nejrůznějších soutěžích a roku 1897 se v Barceloně otevírá i legendární pivnice (Cerveseria Moritz). Po Moritzově smrti zůstává pivovar rodinnou záležitostí a až do občanské války produkuje stále víc a víc hektolitrů piva. Solidně se daří i v poválečném období, roku 1978 však na společnost dolehne krize a je částečně odprodána akcionářům. Velký návrat do Barcelony slaví Moritz roku 2004. V současnosti pivovar řídí již šestá generace rodiny Moritzů. Kromě výroby oblíbeného piva se společnost Moritz vždy poměrně dost angažovala v rodném městě. Sponzoruje celou řadu sportovních či kulturních akcí a je vyhlášená i svými projekty jako například Fàbrica Moritz, Bar Velòdromo nebo El 300 del Born**.
Estrella Damm (Foto: estrelladamm.com) |
Nejznámější značkou z dílny tohoto pivovaru je Estrella Damm. Patří mezi nejviditelnější katalánská piva, bývá častým sponzorem nejrůznějších akcí. Z těch nejdůležitějších zmiňme například Olympijské hry 1992 v Barceloně, festival Sónar nebo sponzorování fotbalového týmu FC Barcelona či setkání castellers. Ležák Estrella Damm je dnes v Katalánsku navíc s přehledem nejoblíbenějším pivem. Oblíbené je ale i v Austrálii či na celém americkém kontinentu. Mezi další známé značky koncernu Damm patří kupříkladu Xibeca (1 litr), Voll-Damm, Damm Limón a další regionální varianty Estrelly.
San Miguel (Foto: sanmiguel.es) |
Roku 1957 vznikla společnost San Miguel, Fábricas de Cerveza y Malta, S.A. se sídlem v katalánském městě Lleida. Tato společnost byla vytvořena jako nezávislá na oné filipínské, přičemž podle dohody sdílely pouze název a logo. Nějakou dobu San Miguel patřil společnosti Danone, od roku 2005 pak tvoří součást pivovarnickému koncernu Mahou-San Miguel, který je největším v celém Španělsku. San Miguel se vaří v pivovarech, které má společnost v Lleidě, Málaze a Burgos. Jedno ze sídel je v Barceloně, hlavní sídlo celého kocernu je však v Madridu. Mezi hlavní značky v současnosti patří Mahou, San Miguel a Alhambra.
MENŠÍ PIVOVARY
Během posledních desetiletí a především díky prudkému rozvoji turismu je pivo ve Španělsku/Katalánsku čím dál populárnější. Není proto divu, že vedle zavedených velkopivovarů vzniká neustále mnoho lokálních a mnohem drobnějších výrobců zlatavého moku. Mezi ty nejznámější drobné pivovary v Katalánsku patří Cap d'Ona, Glops, Guineu, Moon, Montseny, Moska či Rosita. Po celém Katalánsku jich však najdeme mnohem víc. Více informací o menších katalánských pivovarech můžete nalézt na wikipedii nebo na specializovaných pivních webech jako Cervesacatalana.com nebo Cervesaseleccio.cat.
*Z latinského Ceres (bohyně) a vis (síla). Nicméně mnozí považují tuto etymologii za poněkud vybájenou, byť spojitost s Galy má takřka jistě. Mnozí ale dnešní výrazy cerveza/cervesa/cerveja spojují spíše s keltskými jazyky.
**Ihned po svém návratu do Barcelony se firma rozhodla k rekonstrukci svého bývalého sídla na Ronda Sant Antoni, z něhož roku 2011 udělala velké pivně-gastronomicko-zábavní centrum. Podobně roku 2009 zachránili od zániku legendární bar El Velódromo na ulici Muntaner, 213. Nedávno nabídli další podobné centrum El 300 del Born. Vše pod gastronomickým dohledem známého šéfkuchaře Jordiho Vilà.
Žádné komentáře:
Okomentovat