26. 1. 2014

Cacaolat

Bezesporu jednou z nejlepších věcí, které vznikly v Katalánsku, je přímo božský mléčný koktejl zvaný Cacaolat. Ačkoliv něco podobného pod jiným názvem naleznete i v řadě jiných zemí, kdo jednou okusí Cacaolat, už nechce žádný jiný... Dnes se tedy podíváme na zajímavou historii i současnost, jež tento nápoj provází. A možná se budete divit, ale jednou z prvních zastávek této naší historické výpravy bude Maďarsko.


Ale hezky popořadě. V roce 1925 založili otec (Marc) a syn (Joan) Viaderovi mlékárenskou společnost Letona. Díky jejich šikovnosti a píli se z Letony brzy stala největší mlékárna v Katalánsku. Oba se usilovně starali o rozvoj své společnosti, a tak často jezdili po nejrůznějších veletrzích a výstavách, aby se přiučili novým technikám v mlékárenském průmyslu. Jedna taková pracovní cesta je v květnu 1931 zavedla až do pro ně daleké Budapešti. Maďaři se ukázali být skvělými a velice milými hostiteli, takže Viaderovi byli dokonce i pozváni na svatbu dcery jednoho z komisařů výstavy. Na oné svatbě se pak setkali s něčím, co mělo navždy změnit život celých generací Katalánců k lepšímu...

Osvěžující nápoj z mléka a kakaa katalánské podnikatele natolik očaroval, že ještě téhož večera se rozhodli vyrobit něco podobného i doma. Z Maďarska si dokonce přivezli jednoho chemika, jenž jim pomáhal najít ten správný recept nápoje, který dnes všichni známe právě pod názvem Cacaolat. Geniální nápad to byl samozřejmě i z podnikatelského hlediska, protože se tak dalo skvěle využít odtučněné mléko, o něž tehdy nebyl prakticky žádný zájem. Společně s maďarským chemikem se Viaderovi na několik měsíců uzavřeli v laboratoři ve svém barcelonském mléčném baru Granja Viader a v prosinci 1931 si Joan Viader slavnostně nechal patentovat recept na CacaolatNa veřejnost se Cacaolat dostává poprvé v létě roku 1933 a ihned se stává naprostým trhákem. Od toho samého roku je důležitou součástí značky i její logo charakteristické chlapečkem (Pepi), který si na ramenou nese obří láhev Cacaolatu.


Katalánci si tento koktejl z odtučněného mléka, kakaa a cukru okamžitě zamilovali. Navíc tehdy šlo pravděpodobně o vůbec první průmyslově vyráběný mléčný koktejl na bázi kakaa na světě. Kromě skvělé chuti, která si podmanila všechny věkové kategorie, vděčí Cacaolat za svůj úspěch i masivním a dobře promyšleným reklamním kampaním. Ono ostatně nebylo až tak složité vymyslet efektivní kampaň - stačilo jen využít geniální podstaty tohoto nápoje. Vychlazený Cacaolat je totiž výjimečně osvěžující v parném létě, stejně jako je ohřátý Cacaolat výborný v nepříliš drsné katalánské zimě. Jednoduše, dá se pít pořád. Počáteční úspěch byl brzy narušen občanskou válkou a posléze nedostatkem kakaa ve válkou zbídačeném Španělsku, nicméně od roku 1950 se Cacaolat opět vrátil na výsluní. Nutno ovšem dodat, že především v Katalánsku, i proto jde o skutečně katalánskou specialitu se vším všudy. Ačkoliv se občas nějaká ta láhev zatoulá i do dalších koutů Pyrenejského poloostrova, nikde jinde Cacaolat zatím nedosáhl takové obliby. Na trhu dnes samozřejmě existuje řada podobných nápojů, ale pravý Cacaolat naleznete jen v Katalánsku.

I když Cacaolat dnes již dávno nepatří původním majitelům*, chutná stále stejně skvěle. Pokud byste se chtěli ponořit do historie a podívat se do míst, kde to všechno vzniklo, stále můžete. I když značka Cacaolat dávno rodině Viaderových nepatří, již zmiňovaný mléčný bar Granja Viader stále tvoří součást rodinného jmění. S tradicí sahající do roku 1870 tento podnik naleznete na jedné z úzkých uliček čtvrti Raval, carrer d'en Xuclà, 4-6. Dát si zde snídani nebo jen sklenku vychlazeného Cacaolatu opravdu stojí zato. Všude kolem tu na vás dýchá nezapomenutelná atmosféra tvořená 140 lety historie. A pokud náhodou nemáte rádi Cacaolat, alespoň kvůli těm úžasným dlaždičkám sem opravdu zajděte! :-)



*V 70. letech byla společnost Letona (a tím pádem i Cacaolat) pohlcena jinou mlékárnou - Clesa. Ta se pro změnu v roce 1998 stala součástí italského gigantu Parmalat. Od roku 2007 spadala výroba Cacaolatu pod společnost Nueva Rumasa. Ta ale v roce 2011 nedokázala čelit obrovským dluhům, což na určitou dobu zastavilo výrobu a distribuci Cacaolatu do obchodů. V následném konkurzu získala značku Cacaolat kooperativa firem Damm a Cobega, která od roku 2013 přesunula výrobu nápoje z původní fabriky na carrer de Pujades, 25, v Barceloně do nové výrobny ve městě Santa Coloma de Gramenet.

Žádné komentáře:

Okomentovat